banner4

banner17

Belediyeler ‘iş’ için çalışıyor

Belediyeler bir yandan da meslek edindirme kurslarıyla, vatandaşlarının işgücüne katılımına önemli katkı sağlıyor. Kurslarda genç girişimcilikten kadın kooperatiflerine, mesleki eğitimden dijital pazarlamaya kadar eğitimler veriliyor. Eğitimler neticesinde vatandaşlar kendilerini geliştirerek, daha donanımlı bir şekilde iş hayatına adım atıyorlar.

DİĞER 14.02.2021, 13:03 14.02.2021, 13:45
Belediyeler ‘iş’ için çalışıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyeleride mesleki eğitim ve istihdama yönelik önemli çalışmalara imza atıyorlar. Meslek edindirme kurslarıyla nitelikli işgücüne katkı sağlamayı hedefleyen belediyeler, istihdam çalışmalarıyla da işsizliği azaltmak adına sorumluluk alıyor. Başkanlar Bursa’daki belediyelerin istihdam çalışmalarını paylaştı.

Alinur AKTAŞ

Büyükşehir Belediye Başkanı

BUSMEK modelinin ana hedef kitlesi ev kadınları, genç kızlar ve meslek sahibi olamamış, kendini geliştirmek isteyen kişilerdir. Yeni bir sanat, hobi ve beceri edinmek isteyen, çevresini genişletmek isteyen, örgün eğitimini tamamlamamış bayanlar BUSMEK’in ana hedef gruplarındandır.

Bayanlarımızın yeteneklerini keşfedip geliştirmelerine, özgüvenli bir şekilde üretici konumuna gelmelerini amaçlayan BUSMEK, bu anlamda 2019-2020 eğitim öğretim döneminde 8 alan ve 126 branşta 12.661 kadın kursiyerimize eğitim vermiştir.

BUSMEK’ten almış olduğu eğitimler sonrası 770 kadın kursiyerimiz çalışma hayatına atılarak meslek sahibi olmuştur.

2013-2020 yılları arasında bilişim teknolojileri, büro yönetimi, muhasebe, grafik tasarım, giyim, güzellik ve saç bakım, çocuk gelişimi ve eğitimi hizmetlerini de içinde barındıran birçok alanda 850 kişi işe yerleştirilmiştir.

BUSMEK bünyesinde toplam 8 dönemde 19 gruba Girişimcilik eğitimleri verilmiştir. Eğitimi başarıyla tamamlayıp sertifika alan kişi sayısı 550’dir. Girişimcilik eğitimi sonrası toplamda 133 kişi kendi iş yerini açmıştır. Bu oran Avrupa’da %5 iken, BUSMEK’te %34 civarındadır.

BUSMEK, Orhangazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğiyle CNC torna ve freze, gazaltı, argon kaynağı ve Autocad kursları düzenlendi. 5 ayrı branşta 11 ayrı kurs programında toplamda 351 kişi eğitim gördü. Eğitim gören kursiyerlerden 21 kişi anlaşmalı fabrikalar tarafından işe yerleştirildi.

Mustafa DÜNDAR

Osmangazi Belediye Başkanı

2020 yılında Osmangazi Kariyer İstihdam Merkezi’ne 2 bin 396 vatandaşımız istihdam konusunda başvuruda bulundu. Gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde 3814 açık iş pozisyonu için yönlendirme yapıldı. Bunun sonucunda 81 kişi iş sahibi olarak iş hayatına katıldı. Meslek edindirme kurslarımızda 4222 vatandaşımıza eğitim verdik ve kurslarını tamamlamalarının ardından Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalarına kavuşmalarını sağladık. 75 farklı branşta meslek edindirme kursu açarak vatandaşlarımızın faydalanmasını sağladık. Meslek edindirme kurslarımızdan sertifika alan kursiyerlerimize Motivasyon Seminerleri ve OKİM tanıtım seminerleri düzenlenmiştir.

Kadın istihdamı konusunda kadın personellerin çalışma sansı daha yüksek olan sektörlere yönlendirmelerimizde kadın vatandaşlarımıza öncelik veriyoruz. Kadınlarımızı istihdam alanlarında daha aktif görebilmek adına talep ettikleri alanlarda mesleki eğitim kursları açarak kadın istihdamına destek vermeyi sürdürüyoruz. Mesleki eğitim alanında personel talebi olan meslek kollarında var olan talepleri karşılama konusunda kurs açıp o konuyla ilgili vatandaşlarımızın yetişmesini ve uzmanlaşmasını sağlıyoruz. Genç girişimciler konusunda kendileri ile yaptığımız görüşmelerde kariyer planlaması, eğitim planlaması, talep gören meslekler ile ilgili bilgilendirmeler ve genç girişimciler için yapılan destek, hibe paketleri ile ilgili bilgiler verip gerekli kurumlara yönlendirmeler yaparak sürece dahil oluyoruz. Ayrıca Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Osmangazi Belediyesi arasında geliştirilen işbirliği protokolü kapsamında Girişim 2020 Programı yürütülmektedir. 19 girişimci adayı temel uygulamalı girişimcilik eğitimlerinin yanı sıra temel finans, pazarlama, marka yönetimi, liderlik ve ekip yönetimi, proje yazma ve fon kaynakları gibi ilave eğitim modülleri ile desteklenmişlerdir. Mesleki eğitim alanında Osmangazi Halk Eğitim merkezi ile imzalamış olduğumuz bir protokolümüz var. Kendi kadromuzda istihdam ettiğimiz eğitmenlerin yanı sıra Osmangazi Halk Eğitim Merkezi’nden de eğitmenleri açtığımız kurslarda görevlendirerek vatandaşlarımızın Milli Eğitim Bakanlığı onaylı eğitim sertifikalarını almalarını sağlıyoruz. İstihdam alanında bu konuda Türkiye de en kapsamlı çalışan kurum olan İŞKUR ile bir protokol imzaladık. İstihdam konusunda yaptığımız çalışmaları İŞKUR sistemi üzerinden yapıp, yaptığımız çalışmaların halkımız tarafından daha etkin ve kapsamlı şekilde kullanılmasını hedefliyoruz. Öncelikli hedefimiz sosyal belediyecilik kapsamında bu güne kadar sürdürdüğümüz çalışmaları arttırarak devam ettirmektir.

Oktay YILMAZ

Yıldırım Belediye Başkanı

2020’de 29 bin 963 kişi istihdam ofislerimize başvurdu ve 329’u engelli olmak üzere toplam 4 bin 240 vatandaşımızın işe yerleşmesine vesile olduk.

Yıldırım Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi’mizde mesleki eğitimden kooperatifçiliğe, teknik eğitimden yeni nesil mesleki eğitimlere kadar farklı konu başlıklarında eğitimler düzenliyoruz. Buradaki eğitimlerimize pandemi nedeniyle ara vermiş olsak da önümüzdeki dönemde aynı özveriyle çalışmaya devam edeceğiz.

Bu eğitimlerin öneminin farkındayız. Kadınlarımızın iş yaşamına katılması, genç girişimcilerimizin yatırımcılarla buluşturulması ve meslek edindirme kurslarıyla hemşerilerimizi iş sahibi yapmak bizim önceliğimiz. Bu bağlamda düzenlediğimiz E-KPSS sınavı kursları pandemiden dolayı eksik kaldı. Fakat kursa katılan vatandaşlarımızın 2021 yılında istihdam edilmeleri için işverenlerle taahhüt imzalandı.

Mesleki eğitim alanındaki çalışmalarımızı İŞKUR, BEBKA, BTSO ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yürütüyoruz.

Pandeminin etkisinin azalması durumunda firma ziyaretlerimizi hızlandırarak, ilçemizde istihdamı artırmayı hedefliyoruz.

Mustafa IŞIK

Gürsu Belediye Başkanı

Bursa’daki 11 İşkur Hizmet Noktası içerisinde 1500 kişi ile en çok iş başvurusu alan kurum Gürsu Belediyesi olmuştur. Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu istihdam seferberliği kapsamında, Belediyemiz bünyesinde, Kasım 2020’den itibaren toplu istihdam buluşmaları başlatarak toplamda 256 vatandaşımızın özel sektöre istihdamı sağlandı. Bursa Girişimci Gençlik Ofisi projemiz ile 2 etap girişimci hızlandırma eğitimleri verilmiştir. 20 gencimiz arasından 5 kişi Uludağ Teknopark bünyesindeki firmada istihdam edilmiş, 2 kişi de girişimci destekleriyle firma açmıştır. Belediyemizin Kollektif Kariyer Merkezi hedefleri doğrultusunda, 3 ana başlıkta, vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. Kollektif Kariyer Merkezimiz’in çalışmaları ile son 3 ay içerisinde kadın ve genç istihdamını ön plana alarak 8 adet toplu istihdam buluşması yapmış ve bu kişilerden 134 bayan, 77 bay, 30 genç, 15 engelli vatandaşımızı işe başlatmış bulunmaktayız. Gürsu Belediyesi Kollektif Kariyer Merkezi ile üniversite, stk, meslek örgütleri olarak toplamda 9 adet kurumla “Gençlerin Beceri ve Girişimcilik Odaklı Desteklenmesi Protokolü” imzalanmıştır. Bu kurumlar Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, MÜSİAD Bursa Şubesi, Bursa Ticaret Borsası, Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı, DOSABSİAD, Gemlik Yazaki, Kestel OSB, Uludağ OSB’dir.

Gürsu Belediye’mizin Kollektif Kariyer Merkezi hedefleri doğrultusunda başta genç ve kadın istihdamı üzerine toplu istihdam buluşmaları yapmak, gençlerimizi geleceğin mesleklerine hazırlamak, bölge sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli istihdama destek olmak için çalışmalarımız devam etmektedir.

Ali ÖZKAN-Karacabey

Belediye Başkanı

İstihdama destek olma hedefiyle İŞKUR ile koordineli şekilde iş başvuru süreçlerini yürütmekteyiz. İlçemizin hızla sanayileşen geleceğine hazırlık yapmak için başlattığımız Karacabey Genç Girişimciler Merkezi projesi, BEBKA’dan hibe desteği almaya hak kazandı. Bu projemizi, Karacabey’de girişimciliğin geliştirilmesi ve girişimcilerin global rekabet edebilirliğine katkı sunma hedefi ile başlatmıştık. Dolayısıyla gençlerin girişimci yönünü artırmalarına katkı sağlamaya ve fikri olan gençleri desteklemeye devam edeceğiz. Karacabey Belediyesi olarak, mesleki eğitimin yaygınlaşmasını da çok önemsiyoruz. Mesleki eğitim-sanayi iş birliğinde tüm Türkiye’ye örnek gösterilen Karacabey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de sanayicilerimizin destekleriyle bu anlamda çok önemli bir rol üstleniyor. Üretim kenti olan Karacabey’de, kadınların iş gücüne katılımını artırma noktasında da somut çalışmalara imza atıyoruz. Biliyoruz ki kadınlarımız, fedakarlığı ve ürettiği değerler ile geleceğimize katkı sağlıyor. Bu anlamda bizler de ‘geleceğe dokunan şehir’ sloganıyla, kadınlarımızın eğitimden sanata, bilimden siyasete kadar hayatın her alanında başarı ile yer alması noktasında da çalışmalar yürütüyoruz.

Ve Karacabey’de, kadın girişimcilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana kırsal mahallelerde kadın dernekleri başta olmak üzere kooperatifçiliğe ve dernek faaliyetlerine önem vermekteyiz. Kırsal kalkınmaya her fırsatta destek olup, yenilerinin kurulması için çaba gösteriyoruz. Bunun en güzel örnekleri ise Dağkadı Köyü Üretici Kadınlar Derneği, Kurşunlu Kadın Girişimciler Derneği ve Eskikaraağaç Köyü Kadın Derneği (EKADER).

Girişimci ve üreten kadınlarımız, gerekli desteği gördüklerinde neler yapabileceklerini herkese gösterdiler. Dolayısıyla kadınlarımızın hak ettiği yere ulaşması ve aile ekonomisine de katkı sağlayabilmeleri adına projeler geliştirmeye devam edeceğiz.

Aynı zamanda genç kardeşlerimize istihdam alanı oluşturacak çalışmalara da imza atmaya devam ediyoruz. 150 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülen TEKNOSAB projesinin kuruluşunda büyük katkılarımız oldu ve Müteşebbis Heyetinde bulunuyoruz.

Bunun yanında, Karacabey’imize odaklanmak isteyen yerli ve yabancı tohum firmalarına da elimizden gelen desteği veriyoruz. Bununla birlikte 1/1000 ölçekli plan çalışmalarında da son aşamaya gelindi. İnşallah bu da neticelendiği zaman, yeni yatırımların merkezi Karacabey olacaktır.

Alper TABAN

İnegöl Belediye Başkanı

2020 yılında belediyemize çeşitli kanallar vasıtasıyla toplam 976 vatandaşımız iş arama talebiyle geldi. İş arama talebiyle bize başvuranların 779 tanesini İŞKUR sistemi aracılığıyla yönlendirirken, firmaların talebi üzerine başvuru formlarından yönlendirme yaptığımız kişi sayısı ise 1152 oldu. 2020 yılında başlatmış olduğumuz fakat pandemi dolayısıyla ara vermek durumunda kaldığımız istihdam sağlama amaçlı firma görüşmelerinin sayısını yeni yılda artırarak, meslek edindirme yelpazesini genişletmek istiyoruz. Belediyemize bağlı İnegöl Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları’nda (İNESMEK) İstihdam Merkezi olarak görüşme sağladığımız firmaların talepleri doğrultusunda koordineli bir çalışma yaparak istihdam sağlama amaçlı meslek edindirme kursları düzenliyoruz. Bu kurslarımızda geçen yıl 847 kişiye eğitim verdik. Kurslarımızı daha çok mesleki eğitimi hedef alarak planlıyoruz. Fakat dönem dönem kadın istihdamına yönelik projeler de gerçekleştiriyoruz. Koltuk döşeme, dikiş gibi kurslarımızda kadınlarımızın iş hayatına girmesine katkı sağlamaya çalışıyoruz.

Önder TANIR

Kestel Belediye Başkanı

Kestel Belediyesi olarak, istihdama yönelik yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, iş bulma ihtiyacı olan vatandaşlarımızı firmalar ile buluşturmayı sürdürüyoruz. Yılın son 4 ayında başlattığımız çalışmalar neticesinde 415 vatandaşımızı iş sahibi yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hemşehrilerimizin kendilerine yakın görüp, kapısını çaldığı ilk kurumların başında belediyemiz geliyor. Bizler de, hemşehrimizin, kendilerinden bir parça olarak gördüğü belediyemizin her alanda yanlarında olduğunu hissettirmek amacıyla, yorulmadan çalışmaya devam ediyoruz. Hemşehrilerimizin taleplerinin en başında iş konusu geliyor. Bizler de Kestel Belediyesi olarak, firmalar ve fabrikalar ile yaptığımız görüşmelerin ardından, işveren ve işçi adaylarımızı bir araya getiriyoruz. Son 4 ay içerisinde 415 hemşehrimizi, iş sahibi yapma konusunda köprü kurduğumuzun altını çizmek ve mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bizler, Kestel Belediyesi olarak her zaman işçimizin ve işverenimizin destekçisi olmaya ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam çağrısına, duyarlılık göstermeye devam edeceğiz.

Barış GÜL- PERYÖN Güney Marmara Şb. Bşk.

Resmi rakamlara göre, Türkiye’nin nüfusunun 84 milyona dayandığı günümüzde, 27 milyon çalışan ve 15 yaş üzeri neredeyse 4,5 milyon iş arayan vatandaşımız var. Kamu ve özel sektör işsizlik rakamlarını azaltabilmek adına elinden geleni yapıyor. Ama hep söylediğim bir konu var ki; işsizlik bir savaşa, bu savaş topyekün herkesin katılımı ile kazanılacak bir savaştır. Devlet elinden geleni yapacak, özel sektör elinden geleni yapacak, iş arayanlar da değişen nitelik tanımına ve mesleklere göre kendisini geliştirerek elinden geleni yapacak. Eğer iş arayanlar olarak da kendimizi geliştirebilsek % 13’lerde olan işsizlik rakamlarını en az % 5-6 oranında düşürebiliriz. Sebebi ise hem İşKur’un elinde hem firmaların elinde hem de özel istihdam bürolarının elinde binlerce açık iş pozisyonlarının olmasıdır.

1990’lı yılların sonlarına kadar işe aracılık sorumluluğunu tamamen kamu üzerine almışken, ülkemizde özellikle 90’lı yıllarda başlayan sanayi hamlesinin getirdiği işgücü ihtiyacı özel sektörün de sürecin içerisine dâhil edilmesini zorunlu hale getirmiştir. Özel İstihdam Büroları aslına bakarsanız dünyada 50, ülkemizde ise neredeyse 20 yıllık bir geçmişe sahiptir. Özel İstihdam Büroları, iş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmesine ve çeşitli işler için uygun işçiler bulunmasına aracılık yapmak ve/veya geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti yürütmek üzere kurum tarafından izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan bürolar olarak tanımlanır. Özel istihdam Büroları, konumları gereği İnsan kaynakları mesleğinin, seçme & yerleştirme başlığına odaklanmıştır. Yetkili bürolar, iş arayan kişilerin, açık iş pozisyonlarına, aranılan kriterlere göre uygunluklarının analiz edilerek işyerlerine yönlendirilmesi görevini üstlenmiştir. Aslına bakarsanız bu yazıldığı gibi kolay bir iş değildir. Özel eğitimler alarak, meslekleri, sektörleri, insan psikolojisini bilen uzmanlar tarafından yapılması gereken bir iştir. Her işletmenin neredeyse sloganı halini almış “ Doğru işe, doğru çalışan” cümlesinin tamamen altını doldurması gerekmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde hem bu yetki belgesinin alınması hem de bu işyerlerinde uzman statüsünde çalışabilmek oldukça zor ve önemli bir süreçtir. Ülkemizde işe aracılık hizmetini resmi olarak Türkiye İş Kurumu ve Aile ve Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen özel istihdam büroları yapabilmektedir.

Kaynak: Ekohaber

Yorumlar (0)
13°
parçalı bulutlu
banner5